Kathelijne Van Dongen – 10/10/2025 – Brussel
De workshop biedt niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische tools en handvatten die direct toepasbaar zijn in het dagelijks werk van professionals in de GGZ, jeugdzorg en pleegzorg.
Deelnemers zullen geïnspireerd worden door de verhalen van ouders en jongeren, en leren hoe ze de kracht van verbinding en liefde kunnen inzetten om jongeren te ondersteunen in het herstellen van relaties en het ontwikkelen van veerkracht.
Na afloop van de workshop zullen deelnemers zich uitgerust voelen om een lichtpuntje van hoop te zijn voor de jongeren met wie ze werken.
Kathelijne van Dongen is een systeemtherapeut met uitgebreide ervaring in het werken met gezinnen in de jeugdzorg en GGZ. Ze heeft een trainingsprogramma ontwikkeld op basis van Verbindend Gezag en Geweldloos Verzet, dat in Nederland de prestigieuze Jan Mokkenstorm Award heeft gewonnen voor de beste nieuwe praktijk op het gebied van suïcidepreventie. Kathelijne werkt zowel met ouders als professionals en biedt training en begeleiding aan de jeugdzorgsector. Ze is ook actief als intervisor en trainer bij verschillende organisaties en heeft projecten geleid voor jonge delinquenten en NVR/Verbindend Gezag in verschillende wijken.
Abstract:
Verbindend Gezag® en Geweldloos Verzet
Suicide is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren wereldwijd. De meest voorkomende onderliggende gedachten zijn gevoelens van isolement en het idee een ‘last’ te zijn voor anderen. Effectieve interventies, zoals Dialectische Gedragstherapie (DBT, Linehan), richten zich op deze destructieve gedachten door de emoties erachter te valideren. Kathelijne van Dongen heeft een oudertraining ontwikkeld waarbij elementen van Dialectische Gedrags Therapie geïntegreerd zijn met Verbindend Gezag® en Geweldloos Verzet (NVR, Haim Omer) in een groepsprogramma voor ouders van adolescenten met suïcidaal gedrag.
De oudergroep geeft ouders hoop, kracht en concrete tools om verbinding en verbondenheid te herstellen in het geval van bedreigde relaties. Het programma helpt ouders om conflicten te verminderen, een ondersteuningssysteem te creëren dat emotionele regulatie en veerkracht bevordert voor zowel ouders als kinderen, en het zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag van hun kinderen aan te pakken. Aanvankelijk vreesden zowel ouders als professionals het concept van verzet in de context van suïcide, maar het bleek de sleutel tot verandering te zijn. Het lezen van de ‘aankondiging’ tijdens de training had een significante impact op het stoppen van suïcidale neigingen, wat de effectiviteit van deze methode onderstreept.
De resultaten van de eerste pilotstudie naar de oudertraining waren veelbelovend. Ouders gaven aan dat de relaties binnen het gezin hechter waren geworden, er minder strijd was, meer open communicatie was, meer samenwerking plaatsvond, moeilijke onderwerpen niet meer vermeden werden en er meer begrip, steun en validatie was. Bovendien was er een duidelijke afname van zelfdestructief gedrag. De training gaf ouders de moed om een standpunt in te nemen tegen dit gedrag, wat leidde tot het stoppen van zelfbeschadiging en het vermijden van suïcidepogingen bij jongeren.
De workshop biedt deelnemers de kans om meer te weten te komen van zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag. Daarnaast leren de deelnemers een aantal praktische toepassingen van Verbindend Gezag® en Geweldloos Verzet, en hoe ze deze benaderingen kunnen inzetten in hun eigen werk.
De workshop richt zich op de volgende kernwaarden: moed, vertrouwen, verbinding, validatie, steun en hoop. We zullen uiteraard ook praten over zowel de angst als de kracht van ‘verzet’ en de moed die daarvoor nodig is: onze grootste uitdaging ligt vaak in hetgeen we het meeste vrezen.
Door middel van open dialoog en gedeelde ervaringen zullen deelnemers de workshop verlaten met praktische tools om een anker van hoop te zijn in het leven van jongeren.
In deze workshop hopen we deelnemers te inspireren door te laten zien dat de combinatie van liefde en verzet de verbinding tussen ouders en hun kinderen versterkt en een fundament voor hoop en herstel creëert.
Praktische informatie:
- Locatie: Zaal CEMôme – Denemarkenstraat 15-17 – 1060 Brussel
- Uiterste inschrijvingsdatum: 1/10/2025
- Deelnameprijs: €150